„Dolny Śląsk nie marnuje”! Konferencja o zdrowej żywności i nie tylko
Jak nie marnować żywności – to jeden z głównych tematów konferencji „Dolny Śląsk nie marnuje”, która odbędzie się 16 października 2020 roku w Jeleniej Górze.
Uczestnicy będą mogli wysłuchać ekspertów w takich dziedzinach, jak ekologia, „zero waste”, ochrona środowiska. Znajdą się wśród nich: Błażej Krasoń – Prezes Banku Żywności we Wrocławiu, dr Marek Szołtysik – dietetyk i wykładowca na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, Tomasz Szuba, który w branży hotelowej bada skalę marnowania żywności, Piotr Kucharski – restaurator znany m.in. z gotowania w Dzień dobry TVN. W dyskusji głos zabierze również Sylwia Majcher, dziennikarka i autorka książek w nurcie „zero waste”. Moderowaniem spotkania zajmie się Katarzyna Górna - Drzewosz, która od ponad 20 lat prowadzi audycje społeczne w radiu.
W przerwie konferencji organizatorzy zapewniają smaczny i zdrowy poczęstunek, a po warsztacie kulinarnym, zapraszają do wspólnej uczty i wymiany poglądów nt. „zero waste”, z zachowaniem wszystkich obowiązujących procedur związanych z epidemią Covid 19.
– Dzień, w którym odbywa się konferencja nie jest przypadkowy – informują organizatorzy. W połowie października obchodzimy bowiem Światowy Dzień Żywności. Od wielu lat w tym czasie publikowane są raporty dotyczące skali marnowania żywności, oraz ekologicznych konsekwencji tego zjawiska.
Konferencja odbędzie się w piątek (16 października) w Hotelu Mercure przy ul. Sudeckiej 63, w godzinach od 11.00 do 15.00.
Organizatorzy proszą o potwierdzenie udziału w konferencji do 10.10.2020 r.