Bitwa Regionów - przedłużony termin - 5 maja

Autor: redakcja UMJG

29.4.2025 - 15:10

Bitwa Regionów - przedłużony termin - 5 maja

Organizatorem konkursu jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, a wydarzenie odbywa się pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Uczestnikami Konkursu mogą być KGW i stowarzyszenia, działające na podstawie przepisów ustawy z dnia 8 października 1982 r. o społeczno-zawodowych organizacjach rolników (Dz.U. z 2024 r. poz. 263, ze zm.) oraz na podstawie ustawy z dnia 7 kwietnia 1989 r. Prawo o Stowarzyszeniach (Dz. U. z 2020 r. poz. 2261),których celem statutowym działania jest m.in. promocja i pielęgnowanie lokalnych tradycji kulinarnych, działalność wspomagająca rozwój wspólnot i społeczności lokalnych, rozwój kultury ludowej, w tym w szczególności kultury lokalnej i regionalnej, upowszechnianie i rozwój form współdziałania, gospodarowania i racjonalnych metod prowadzenia gospodarstw domowych.

KONKURS BĘDZIE PRZEBIEGAĆ W TRZECH ETAPACH

Przed rozpoczęciem I etapu, komisja kwalifikacyjna, na podstawie oceny formularzy zgłoszeniowych, utworzy listę rankingową prac konkursowych. Oceniając potrawy komisja zwróci uwagę m.in. na związek dania z regionalnymi tradycjami kulturowymi, wykorzystanie regionalnych produktów, informacje dotyczące pochodzenia przepisu, recepturę zgłaszanej potrawy oraz sposób i formę opracowania informacji. Pełną listę kryteriów oceny znajdą Państwo w Regulaminie konkursu.

Etap I  Do udziału w wydarzeniach regionalnych I etapu konkursu przejdą KGW, które znajdą się na najwyższych pozycjach list rankingowych.

W każdym wydarzeniu weźmie udział maksymalnie 20 KGW. Zespoły biorące udział w I etapie konkursu, które zostaną najwyżej ocenione przez komisje konkursowe podczas danego wydarzenia regionalnego, zostaną zakwalifikowane do II etapu, tj. półfinału konkursu.

Etap II KGW, które zajmą 1. miejsce w wydarzeniach regionalnych, biorą udział w półfinałach wojewódzkich. 16 KGW, po 1 z każdego województwa, które zdobędą 1. miejsce w II etapie konkursu, kwalifikuje się do finału ogólnopolskiego.

Etap III Ogólnopolski finał z udziałem 16 KGW.Komisje i jury konkursowe składające się m.in. z  lokalnego eksperta kulinarnego oceniają potrawę pod względem walorów degustacyjnych potrawy, smaku, aromatu, wykonania  i sposobu prezentacji potrawy, wykorzystania produktu regionalnego a także artystycznych środków przekazu zastosowanych przy prezentacji potrawy i użycia elementów sztuki ludowej.

Nagrodami w konkursie są nagrody pieniężne oraz nagrody dodatkowe przyznawane na każdym etapie konkursu, zgodnie z zapisami Regulaminu Konkursu Kulinarnego „Bitwa Regionów

 

 

Galeria
Image